Abdest i zdravlje Featured

Abdest i zdravlje

Abdest ima temeljnu funkciju da omogući vjerniku duhovno čišćenje. Međutim, abdest istovremeno pruža i mnoge koristi za čovjekovo tijelo te tako doprinosi njegovome zdravlju. Abdest štiti naše tijelo od bolesti koje izazivaju mikrobi jer prilikom uzimanja abdesta peremo one dijelove tijela koji najviše dolaze u dodir sa nečistoćama i mikrobima. Istraživanja pokazuju da, ovisno o temperaturi vode, uzimanje abdesta pozitivno djeluje na cirkulaciju krvi i nervni sistem. Ukoliko se abdest uzima toplom vodom to biva uzrokom širenja krvnih sudova, dok uzimanje abdesta hladnom vodom sužava krvne sudove što doprinosi njihovoj fleksibilnosti i vitalnosti.

Nebrojene koristi

Često možemo čuti da je čistoća ruku od neizmjerne važnosti za ljudsko zdravlje. Naše ruke, tokom dana, dotaknu bezbroj predmeta i mikroba koji se na njima nalaze. Održavanje čistoće ruku, ustvari je mjera predostrožnosti protiv mnogobrojnih bolesti. Stoga možemo zaključiti da pranje ruku, prilikom uzimanja abdesta, u velikoj mjeri doprinosi prevenciji mnogih bolesti. Abdest potpomaže i održavanju čistoće nosa tako što doprinosi sprječa- vanju prolaska mikroba iz nosa u organizam. Abdest također doprinosi svježini naše kože te otklanja tragove umora i iscrpljenosti. Zbog toga ljudi koji redovno uzimaju abdest, najčešće, imaju blistavu kožu. Na isti način, uzimanje gusula, otklanja umor te donosi živost čovjekovom tijelu.

Abdest kao saveznik u prevenciji karcinoma

Osnovna zaštita ljudskog organizma dešava se preko bijelih krvnih zrnaca, leukocita. Za protok bijelih krvnih zrnaca zaduženi su krvni sudovi koji se protežu kroz cijelo tijelo. U onoj mjeri u kojoj krvni sudovi budu dobro obavljali svoj zadatak, u toj mjeri će naš organizam biti sposoban da se zaštiti od mnogih bolesti pa tako i od karcinoma. Tamo gdje se u tijelu pojave mikrobi ili kancerogene ćelije, krvni sudovi do tog mjesta odvode bijela krvna zrnca i na taj način nastoje odbraniti organizam. U tom pogledu, abdest je potpora radu naših krvnih sudova. Uzimanjem abdesta, odnosno, pranjem nogu i ruku, ubrzava se cirkulacija krvi, te na taj način tijelo dobiva potrebnu snagu kako bi se zaštitilo od bolesti.

Biološki aktivne tačke

Dr. Aidin Salih, u svojoj knjizi „Gercek Tıp: Yitik Şifanın İzinde“ (Istinska medicina: Tragom izgubljenog lijeka), na sljedeći način govori o koristima abdesta: „Abdest iznimno doprinosi ljudskom zdravlju. Na čovjekovom tijelu nalazi se oko 700 „biološki aktivnih tačaka“ (BAT). Od tih 700, 66 je onih koje su hiperaktivne. Čak 61 hiperaktivna tačka, nalazi se na organima koji se peru prilikom uzimanja abdesta. Dok se tokom abdesta peru dijelovi tijela, sve biološki aktivne tačke se pokreću, a hiperaktivne tačke dolaze u stanje ravnoteže. Stoga je jako bitno obratiti pažnju na redoslijed pranja dijelova tijela tokom uzimanja abdesta.

Prilikom uzimanja abdesta, kada umivamo lice, bude se biološki aktivne tačke stomaka, crijeva, žučnog mjehura, urinarnog trakta, nervnog sistema i reproduktivnih organa. Kada peremo ruke do iza lakata, pokreću se i biološki aktivne tačke srca, plućnih krila i krvnih sudova. Osim toga, naše uši su centar koji je povezan sa skoro svim organima i na kojem ima 100 bilološki aktivnih tačaka. Potiranjem ušiju aktiviraju se skoro svi organi.“

Kada peremo noge, bude se biološki aktivne tačke koje su povezane sa skoro svim organima našeg tijela. Te tačke naročito imaju utjecaja na bubrege, hormonalnu ravnotežu, i na hipofizu koja kontrolira fizički rast i rad reproduktivnih organa. Kao rezultat aktiviranja tačaka akupunkture, dolazi do lakšeg protoka energije i krvi kroz tijelo, raste vitalnost organizma i jača imunitet.

Ukoliko se pri povišenoj tjelesnoj temperaturi uzme abdest hladnom vodom, temperatura opada za 1,5 do 2 stepena. Abdest snižava povišen krvni pritisak i ublažava glavobolju. Otklanja pospanost, umor i ljutnju. Upotrebljavanje hladne vode tokom uzimanja abdesta, povećava njegove dobrobiti po ljudski organizam.

Međutim ne preporučuje se da hladnom vodom uzimaju abdest osobe koje boluju od određenih bolesti pluća ili jetre, osobe koje su preživjele teške operacije, stari i iznemogli te oni koji imaju dijareju. Za organizam takvih osoba bolje je uzimati abdest toplom vodom.

Izvor: semerkand.ba

back to top