Mahir Kevrić

Website URL:

Junaci prihvataju islam

 

Svevišnji Allah osnažio je islam podarivši da neki kurejšijski velikodostojnici, poput Hamze b. Abdulmuttaliba i Omera b. Hattaba, radijallahu anhuma, između ostalih, prigrle Allahovu vjeru, tako da su muslimani postali jači i ponosniji, a samim tim i zaštićeniji nego što su bili do tada.

 

Rascjepljenje Mjeseca

Uzvišeni je Allah Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, prije svega kao vječito čudo i trajnu mudžizu, podario Kur’an kojim je izazvao i ljude i džine, pozivajući ih da napišu i donesu nešto slično njemu. Pored te trajne mudžize, Allah je Svome Poslaniku darovao i mnoge druge mudžize i znakove koji su nedvojbeno potvrdili istinitost njegovog poslanstva, a jedna od njih jeste i velika kosmička mudžiza poznata kao rascjepljenje Mjeseca, o kojoj je Uzvišeni Allah kazao: “Bliži se Čas i Mjesec se raspolutio! A oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: ‘Čarolija neprestana!’” (El-Kamer, 1–2). Enes, radijallahu anhu, kazuje: “Stanovnici Meke tražili su od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da im pokaže neki vidljiv i sasvim očigledan dokaz, pa im je pokazao Mjesec koji se raspolutio.” (Buhari, 4867, i Muslim, 2802)

Izolacija

Plemena Kurejš i Kinana postigli su zajednički sporazum kojim su porodicu Benu Hašim stavili u potpunu izolaciju, te su zabranili svaki vid društvenih i ekonomskih odnosa s njima, poput sklapanja braka i kupoprodaje. Ovaj bojkot, nastao na temelju tog nepravednog sporazuma, ostao je na snazi skoro tri godine. U tom periodu muslimani i članovi porodice Benu Hašim bili su u toliko teškoj situaciji da su ponekad, zbog gladi i neimaštine, bili prinuđeni jesti lišće. (Buhari, 1590, i Muslim, 1314)

Smrt Ebu Taliba

U desetoj godini po poslanstvu umro je Vjerovjesnikov, sallallahu alejhi ve sellem, zaštitnik i pomagač, njegov amidža Ebu Talib, kojeg su i kurejšijski idolopoklonici izuzetno cijenili i poštovali. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ulagao je krajnje napore da svome amidži za života ukaže na Pravi put, međutim, on je, i pored toga, ostao idolopoklonik i u tom je stanju i umro, o čemu je Uzvišeni Allah objavio: “Ti, doista, ne možeš uputiti na Pravi put onoga koga ti želiš da uputiš – Allah ukazuje na Pravi put onome kome On hoće…” (El-Kasas, 56). (Buhari, 4772, i Muslim, 24)

Smrt Hatidže

Nakon smrti dragog amidže, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, u istoj godini ostaje i bez voljene supruge Hatidže. Njena smrt teško je pogodila Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, a taj događaj bio je jedan od najtežih i najbolnijih u njegovom životu. Imajući u vidu da ju je puno volio i da je ona ostavila izuzetno upečatljiv trag u njegovom životu, mnogo je za njom tugovao. (Buhari, 3896)

Sklapanje braka sa Sevdom

Vrla i plemenita ashabijka Sevda bint Zem’a, radijallahu anha, prva je žena kojom se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oženio nakon Hatidžine smrti (Taberani, 80). Sevda je majka vjernika koja je kasnije, nakon što je ostarjela, svoju noć na koju je imala pravo da u njoj Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, boravi kod nje, prepustila Aiši, radijallahu anha, želeći se time umiliti Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i zadobiti još više njegove ljubavi i pažnje. (Buhari, 2593)

Odlazak u Taif

Desete godine po poslanstvu, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, odlazi u Taif s namjerom da pronađe nekoga van Meke ko će povjerovati u njegovo poslanstvo i pružiti mu podršku. Međutim, u Taifu su mu idolopoklonici priredili neprijatno iznenađenje: žestoko su ga napali i izvrijeđali, i doživio je veliku patnju i bol. (Buhari, 3231, i Muslim, 1795)

Najmilostiviji čovjek

Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bez ikakve sumnje, bio je najmilostiviji, najblaži, najplemenitiji i najdobrostiviji čovjek, što se najbolje pokazalo kada se tužan i zabrinut iz Taifa vraćao u Meku. Naime, tada mu je Uzvišeni Allah poslao Meleka brdā, koji mu reče: “Ako želiš, ja ću na njih ova dva brda strovaliti?”, a on odgovori: “Ne, jer ja se nadam da će Allah iz njihovog potomstva izvesti one koji će samo Njega, Jednog i Jedinog, obožavati, i koji Mu nikoga ravnim neće smatrati.” (Buhari, 3231, i Muslim, 1795)

Istinu je rekao Svevišnji Allah: “A tebe smo (Muhammede) samo kao milost svjetovima poslali!” (El-Enbija, 107)

Poziv arapskim plemenima

Ni nakon događaja u Taifu, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nije odustao od pozivanja u islam. Obilazio je ljude po pijacama i mjestima na kojima su se okupljali, a pogotovo je bio aktivan u periodu hadža kada su mnoga arapska plemena dolazila u Meku. Obraćao im se riječima: “Hoće li me neko od vas odvesti do svojih saplemenika? Kurejšije su me uistinu spriječili u namjeri da ljudima dostavim govor svoga Gospodara.” (Ebu Davud, 4734, Tirmizi, 2925, Nesai, Es-Sunenul-kubra, 7680, i Ibn Madža, 201)

Prvi susret sa stanovnicima Medine

Jedanaeste godine po poslanstvu započelo je novo razdoblje poslaničke misije. Te godine, koja se smatra početkom širenja svjetla islama i van granica Meke, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, susreo se sa šestericom ljudi iz Medine, kojima je predstavio islam i njegove postulate, proučio mi neke odlomke iz Kur’ana, nakon čega oni povjerovaše da je on Allahov poslanik, te se sretni i zadovoljni vratiše nazad u Medinu. (Taberani, 849)

Vjenčanje s Aišom

U mjesecu ševvalu jedanaeste godine po poslanstvu, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, sklopio je brak sa Ebu Bekrovom kćerkom Aišom, radijallaha anhuma, međutim, s njom nije stupio u bračni odnos sve do preseljenja u Medinu, prve godine po Hidžri. (Buhari, 3896, i Muslim, 1422)

Iz knjige: Upoznaj Poslanika u nekoliko minuta

Autor: Dr. Nasir b. Musfir el-Kureši ez-Zehrani

Prijevod: Amir Durmić

Minber.ba

 

Allah je u Kur'anu povezao alkohol i kockanje s neprijateljstvom i mržnjom, a savremena nauka je otkrila i potvrdila tajnu ove veze

 

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

 

Nova studija, objavljena u časopisu Scientific American (oktobar, 2013.), otkrila je da kockanje ima jednak učinak na mozak kao alkohol i droge. U mozgu postoji sistem ili centar koji se naziva ”centar za nagrađivanje” koji proizvodi određene količine dopamina, a dopamin je neurohemikalija koja pruža čovjeku osjećaj užitka, euforije i radosti.

Kada čovjek kocka, njegov mozak izlučuje deset puta više dopamina i daje mu osjećaj užitka (slično osjećaju užitka tokom seksualnog odnosa, kao i tokom uzimanja droga ili opojnih sredstava općenito). A kada mozak izlučuje velike količine ove tvari, to dovodi do opterećenja ćelija mozga i uništenja jednog dijela ćelija tog moždanog centra, te do gubljenja samokontrole.

S vremenom i gubitkom samokontrole razvija se agresivno ponašanje prema drugima.

Stručnjaci su potvrdili da droga i kockanje dovode do trajnih promjena na specifičnim područjima mozga, na isti način i u istim regijama – tj., imaju isti učinak.

Naime, studija provedena na Univerzitetu ”Yale” 2003. godine, kao i studija koja je provedena 2012. godine na Univerzitetu u Amsterdamu, potvrđuju da se električna aktivnost mozga smanjuje i dolazi do poremećaja u centru za nagrađivanje, a ozbiljni učinci i posljedice se javljaju na prednjem dijelu čela (čeoni ili prefrontalni korteks mozga), a ovo područje mozga odgovorno je za procjenu rizika i suzbijanje nagona i požude, odnosno za planiranje i pokretanje dobrog i lošeg djelovanja i ponašanja.

Ovisnici o drogama, kockanju i alkoholu imaju jednako agresivno ponašanje prema drugima, zbog poremećaja u ovom području mozga.

Dakle, naučna istina, koju su naučnici ilustrativno prikazali, pokazuje kako opojne tvari svih vrsta (sve vrste droga i sve vrste alkohola i opijata) imaju isti utjecaj na mozak: agresija, nasilje nad drugima, mržnja prema drugima, nasilje u porodici prema djeci i suprugama, te uništavanje dijela ćelija na prefrontalnom dijelu mozga. Sve su to opasne posljedice koje uništavaju čovjeka i porodicu.

Danas neki stručnjaci vjeruju da negativan učinak igre na sreću (kocke) na mozak, može trajati 24 sata baš kao i učinak droga i alkohola. Mozak kockara je smeten (uzdrman) i istrošen, i kod takvih osoba postoje mnogi poremećaji poput abnormalnog izlučivanja dopamina i drugih problema.

Stručnjak za kockanje Christopher Welsh iz Marylanda, jedne od najpoznatijih kockarskih destinacija, kaže: ”Slika skeniranog mozga ovisnika o kockanju izgleda vrlo slično mozgu ovisnika o drogama.”

Kur'an upozorava na opasnost od opojnih pića i kockanja i spominje ih u istom kontekstu. Stoga, razmislimo dobro o ajetima koji se prefinjenim i nedostižnim stilom obraćaju ljudskom umu i srcu istovremeno: ”O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.

Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hoćete li se okaniti?” (El-Ma'ida, 90.-91.)

 

Dobra djela koja je lahko činiti, a koja će biti teška na vagi Sudnjega dana

U ovom tekstu ćemo pokušati predstaviti neka najvažnija djela koja će ujedno biti i najteža na vagi Sudnjega dana. Najvažnije je posvetiti pažnju činjenju dobrih djela koja će imati ogromnu težinu na Sudnjem danu, u šta, prije svega, spadaju farzovi i njihovo izvršavanje, na šta aludira i hadisi-kudsi u kojem je Allah, dž.š., rekao: ”Ničim Mi se Moj rob ne može približiti dražim Meni od onoga što sam mu naredio…” (Buharija) A zatim dolaze dobrovoljni ibadeti i dobra djela koja nisu strogo naređena (nafile).

1. U svakom slučaju, prva stvar koja će imati posebnu težinu na Sudnjem danu jeste šehadet (la ilahe illallah), odnosno svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha, jer su to riječi istine na kojima opstoje nebesa i Zemlja, zbog kojih je Allah objavljivao knjige i slao poslanike.
O veličini, vrijednosti i težini tih riječi svjedoči i hadisi-kudsi u kojem dolazi da je Allah, dž.š., rekao Musau, a.s.: ”O Musa, kada bi se sedam nebesa i sedam zemalja stavilo na jedan tas vage, a la ilahe illallah na drugi tas vag, prevagnulo bi la ilahe illallah.” (En-Nesai i El-Hakim)

I ovo nije jedini dokaz i primjer vrijednosti la ilahe illallah nad drugim dobrim djelima. Dokaz tome je, između ostaloga, i hadis o ”Sahibul-bitaki” (”Vlasnik cedulje”), koji prenosi Abdullah ibn Amr ibn As, r.a., u kojem je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem., rekao: “Zaista će Allah, dž.š., na Sudnjem danu izdvojiti čovjeka iz moga ummeta od ostalih ljudi, pa će mu se predočiti devedeset devet svitaka (sidžila) njegovih djela, a svaki svitak će biti dug dokle pogled dopire, pa će ga Allah upitati: “Da li poričeš išta od ovoga? Da li su ti meleki pisari učinili nepravdu prilikom zapisivanja djela?” Čovjek će reći: “Ne, Gospodaru.” A onda će ga Allah upitati: “Imaš li kakvo opravdanje?” On će odgovoriti: “Nemam, Gospodaru.” Tada će mu Allah reći: “Ti, zaista, kod Nas imaš dobro djelo i neće ti se danas učiniti nepravda”, pa će mu biti predočena ”bitaka” (cedulja ili listić) na kojoj će pisati: “Ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhemmeden abduhu ve resuluhu.” I bit će mu rečeno: “Uzmi ovu cedulju i stavi je na tas dobrih djela”, a on će reći: “Gospodaru, šta je ova cedulja naspram ovih svitaka?” Allah će mu reći: “Zaista, tebi neće biti učinjena nepravda.” Zatim su, veli prenosilac, svitci stavljeni na jedan tas vage, a na drugi tas vage stavljena je cedulja sa la ilahe illallah, pa je prevagnula cedulja, jer Allahovo ime ne može ništa prevagnuti.” (Ahmed, Tirmizi i Hakim)
__________________________

2. U dobra djela koja će imati posebnu težinu na Sudnjem danu ubrajaju se i riječi zikra: subhanallah, el-hamdulillah, Allahu ekber. Naime, Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Dvije su riječi lahke na jeziku, teške na vagi i drage Milostivom: subhanallahi ve bi hamdihi, subhanallahil-azim.” (Muttefekun alejhi)
___________________________

3. Prenosi Abdullah ibn ‘Amr, da je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao: ”Imaju dvije lahke stvari, a teške na vagi,  koje malo ko od ljudi čini, a one će onoga, ko ih bude ustrajno činio, uvesti u džennet.” ”Koje su to dvije stvari, Allahov Poslaniče?” – upitali su ashabi: ”Da poslije svakog propisanog namaza, po deset puta kažete ”subhanallah”, ”Allahu ekber” i ”el-hamdu lillahi” (ovaj zikr se može raditi i po 33 X), i da, kada krenete u postelju, iste ove riječi proučite 100 puta (33, 33, 34x)… ”A kako to da mali broj ljudi radi ove dvije stvari, iako su lahke?” – upitali su ponovo. ”Pa tako što vas šejtan poslije namaza i prije spavanja zaposli raznim stvarima i zaboravite ih uraditi.” – odgovori Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem.

(Ahmed, 6498., Buharija u ”Edebu-l-mufredu”, br. 1216., Ebu-Davud, 1502., Ibn Madže, 926., a Tirmizi ga je ocijenio vjerodstojnim)
_____________________________

4. Zatim, islamski moral i lijep ahlak sa kojim se teško mogu mjeriti druga dobra djela. To shvatamo iz hadisa koji prenosi Ebu Derda, r.a., u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Na vagi Sudnjega dana ništa neće biti teže od lijepog ahlaka. Vjernik lijepog ahlaka dostiže stepen onoga ko stalno posti i klanja namaz.” (Tirmizi)

______________________________

5. Zatim, onaj ko je izgubio dijete, odnosno čije dijete je umrlo, pa je u ime Allaha bio strpljiv na tom iskušenju, njega čeka velika nagrada kod Allaha. Naime, Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ”Na vagi Sudnjega dana ništa neće biti teže od riječi zikrala ilahe illallah, vallahu ekber, subhanallah, el-hamdulillahi onoga kome je umrlo dijete pa je on saburao nadajući se Allahovoj nagradi.” (Ahmed)
______________________________

6. U Muslimovom «Sahihu» se bilježi hadis od Ebu Malika el-Eš’arija, koji prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Čistoća je pola vjere. Izgovaranjem riječi Elhamdulillahi (Neka je hvala Allahu) puni se vaga. Izgovaranjem Subhanallah ve-l-hamdulillahi (Neka je slavljen Allah i neka je svaka hvala Allahu) ispunjava se prostor izmedu nebesa i Zemlje”.
______________________________

7.  Praćenje i klanjanje dženaze – Praćenje, klanjanje dženaze i čekanje da se umrli ukopa ima nagradu (težinu) dva kirata. Kirat je kao brdo Uhud.
_______________________________

8. Sadaka “Kada neko od vas udijeli hurmu iz lijepog imetka, a Allah ne prima osim dobro, Allah je prihvata u desnicu i ona raste sve dok ne dosegne veličinu (težinu) brda Uhud.”

 

Subscribe to this RSS feed